FlyR logo

Reklámdekorációs Műhely

Anyagleadási segédlet

A professzionális nyomtatási minőség eléréséhez a nyomtatásra szánt anyagait az anyagleadási segédlet figyelembevétele mellett szerkessze meg.

Média méret, kifutó, biztonsági távolság

A kifutó a nyomdatermék tényleges méretén túli terület, ahová a háttérszínt, grafikát, vagy a dizájntól függő, a termék szélére kinyúló képeket ki kell futtatni.

A hibák elkerülése érdekében:

 • A dokumentum minden oldalán 3 mm kifutót alkalmazzon. A vágási-, hajtási-, szín- és egyéb jelöléseket kérjük a kifutóban helyezze el.
 • A vágott méret szélétől tartson legalább 5 mm biztonsági távolságot.
 • Kérjük nyomdai anyagát a Termék adatlap alapján, 1:1 méretben szerkessze meg. A grafikát mindig helyezze az oldal közepére.

Felbontás

Minél magasabb a dpi érték, annál nagyobb a felbontás, és jobb a képminőség is. A minőségvesztés elkerülése érdekében a nyomdai termékek esetében a dokumentumot eredeti (1:1) méretben, minimum 300 dpi felbontással kérjük megszerkeszteni.

A reklámtechnikai termékek esetében a felbontás minimum értékei:

 • Nagyméretű öntapadók (ablakmatrica, perforált matrica, gépkocsi matrica): min. 200 dpi
 • Nagyformátumú plakát: min. 200 dpi
 • Festővászon: min. 300 dpi
 • Molinók, ponyva, mesh háló, citylight plakát, műanyag és karton alapú táblák: min. 150 dpi

Színmód

Kérjük, nyomdai anyagát a 4 színes nyomtatásnak megfelelően CMYK módban 8 bit/csatorna színmélységgel hozza létre. Az RGB színmódban lévő tartalmi elemek a nyomdai feldolgozás során automatikusan átalakításra kerülnek, melynek következtében az eredeti színnel nem minden esetben megegyező szín jöhet létre.

Színprofil

A tervezés során kérjük, hogy az ICC által kidolgozott színkezelési szabványokat használja.

Ha mégsem rendelkezik a szükséges profilokkal, azokat az ECI (European Color Initiativ) honlapjáról ingyenesen letöltheti.

Direkt színek

Ha a dokumentumban a szerkesztés során direkt színt is használ, az alkalmazott szín Pantone kódját 100% kitöltéssel egy külön színcsatornán helyezze el. A színcsatorna elnevezésére pedig a kiválasztott szín Pantone kódját használja. (Pl.: az arany festék pantoneszínkódja: Pantone 871C)

Betűtípusok

A betűtípus konverziókból adódó hibák elkerülése érdekében a tervezés befejeztével a dokumentumban található összes szöveges tartalmat A PDF készítés során ágyazza be vagy alakítsa görbévé. Amikor a görbévé alakítást végzi ügyeljen arra, hogy a szövegben előforduló szóközök és az alap betűtípusok (Arial, Courier, Times New Roman) is görbévé legyenek alakítva.

Betűméret

A tervezés során kérjük ne használjon 6 pt-nál kisebb betűméretet.

Vonalvastagság

Kérjük, az anyagfeltöltés előtt ellenőrizze a dokumentumban alkalmazott vonalak vastagságát:

Ajánlott minimális vonalvastagságok:

 • Pozitív vonalak vastagsága (sötét vonalak világos alapon) minimum 1 pt
 • Negatív vonalak vastagsága (világos vonalak sötét alapon) minimum 2 pt

Átlátszóság (Corel Draw használata esetén): A Corel Drawban készített PDF fájlok esetén kerülje az átlátszó rétegek használatát. Az átlátszóságot csak az Adobe InDesign és Adobe Illustrator programok képesek a PDF-ből feldolgozni.

File formátumok

Mivel a nyomdai anyag sokféle programban készült file-ok összessége, tisztában kell lennünk vele, hogy melyik file milyen programban készült.

 • A pixelgrafikus file-ok leggyakoribb kiterjesztései: .tiff, .jpg, .psd
 • A vektorgrafikus elemek leggyakoribb kiterjesztései: .ai, .eps, .cdr
 • Kiadványszerkesztő programok kiterjesztései: .ind, .qxd
 • Post script alapú fileok kiterjesztései: .eps, .pdf, .ps
 • Betűtípusok kiterjesztései: .ttf, .otf, .afm, .t1

Nagyméretű fájlok küldése

https://wetransfer.com

Nyomdai méretek

Nyomdai méretek